درماندگی آموخته شده چیست ؟

درماندگی آموخته شده و آزمایش مارتین سلیگمن
درماندگی اکتسابی:
مارتین سلیگمن و مایر یک آزمایش معروف در این زمینه انجام داده اند که به شرح زیر بوده است :
آنها دو گروه سگ و یک جعبه ی مخصوص را برای آزمایش خود در نظر گرفته و تهیه کردند .
جعبه ها توسط یک نیم تخته به دو بخش تقسیم شده بود ، سگ ها در یک طرف قرار می گرفتند و از کف جعبه یک شوک الکتریکی به آنها وارد می شد .

برای سگ های گروه اول اینطور برنامه ریزی شده بود که اگر به طرف دیگر جعبه میپریدند یا کلید قرمز را میزدند، شوک الکتریکی قطع میشد.
بنابراین این سگ ها هرگاه با شوک مواجه میشدند، یاد گرفتند که اینگونه خود را نجات دهند .
برای سگ های گروه دوم اما آزمایش به شکلی دیگر طراحی شده بود.
گروه دوم بعد از شوک، به طرف دیگر می پریدند اما طرف دیگر هم به آنها شوک وارد می شد و حتی با زدن کلید قرمز هم شوک قطع نمیشد.
بعد از مدتی حتی با وجود اینکه در طرف دیگر شوک قطع شده بود، سگ هیچ تلاشی برای پریدن از به آن طرف نمیکرد. چون گمان میکرد با پریدن به طرف دیگر هم به او شوک وارد خواهد شد.
بنابراین حتی با وجود شوک دادن، روی زمین میخوابید و این شوک را تحمل میکرد. این سگ دیگر هیچ تلاشی از جمله پریدن، دم تکان دادن و واق واق انجام نمیداد. سلیگمن نام این حالت را «درماندگی آموخته شده» گذاشت.
سلیگمن وضعیت پدرش را مثال می زد که چون حقوق خوانده بود، انتظار داشت وکیل شود یا یک شغل با مزایای عالی پیدا کند اما از آنجاکه در آن زمان جنگ پیش آمد فکر می کرد که هرگز به آن اهداف نخواهد رسید و کمترین تلاش را هم نکرد و به همان شغل حداقلی رضایت داده بود .
یک نکته مهم در این مطلب این است که بحث ما سر این نیست که پدر سلیگمن یا امثال وی، توانایی رسیدن به زندگی ایده آل خود را دارند یا خیر . بلکه بحث بر سر ادراک و طرز فکر شخص برای رسیدن به شرایط بهتر است .
یک جمله بسیار معروف از هنری فورد {موسس کارخانه خودروسازی فورد} هست که می گوید :
چه فکر کنید که می توانید و چه فکر کنید که نمی توانید در هر صورت حق با شماست .

اگر مدام برای رسیدن به شرایط بهتر زندگی به خود و دیگران می گویید که نمی شود یا نمی گذارند یا شرایط اجازه نمی دهد، بدانید که دچار درماندگی آموخته شده یا ناتوانی آموخته شده اید و اگر به دنبال تغییر هستید هر چه سریعتر به دنبال اصلاح طرز فکر خود باشید . . .
نیروی اراده ی محدود یا نا محدود
روی بامایستر استاد روانشناسی دانشگاه فلوریدا و نویسنده ی کتاب معروف [2010] Will Power که به فارسی با عنوان ” نیروی اراده ” یا “قدرت اراده” ترجمه شده ، در این کتاب بر روی اراده ی انسان تحقیقاتی انجام داده و ارائه نموده است.
روی بامایستر می گوید که قدرت اراده ی انسان دارای منبعی محدود است و بسته به ظرفیت هر فرد و فعالیتی که انجام می دهد این نیرو تمام شده و روز بعد با استراحت دوباره تجدید قوا می می گردد .
اما پس از آن تحقیقات دیگری توسط دانشمندان انجام شد که این ادعا را رد می کرد . نتیجه تحقیقات و آزمایشات جدید روی افراد مختلف این بود: آنهایی که تصورشان این بود که اراده محدود است ، قدرت اراده شان هم محدود بود و کسانی که باور داشتند اراده قدرتی نامحدود است، اراده شان بیشتر از افراد گروه اول بود و این نشان دهنده نقش باور و طرز فکر ما انسان ها در رسیدن به موفقیت می باشد .
#می شود #من_می_توانم #من_مسئول_زندگی_خودم_هستم
دیدگاهتان را بنویسید