کارگاه سواد رسانه ای با رویکرد تشخیص پیام های جعلی

این جلسه در تاریخ 23 آذر 1401 به دعوت بنیاد شهید و امور ایثارگران استان قزوین صورت گرفت. متن زیر برگرفته از سایت آن مجموعه می باشد.
به گزارش ایثار واحد قزوین، کارگاه آموزش سواد رسانهای به همت واحد دانشپژوهان و تشکلهای شاهد و ایثارگر بنیاد شهید و امور ایثارگران و کانون فرزندان شهید استان قزوین با حضور جمعی از فرزندان شهید برگزار شد.
این کارگاه آموزشی با رویکرد مهارتافزایی جهت تشخیص پیامها و اخبار جعلی با حضور علی فلاح کارشناس ارشد مهندسی فناوری اطلاعات و عضو انجمن سواد رسانهای ایران برگزار شد.
فلاح در این کارگاه با اشاره به تاثیر شایعات و اخبار جعلی بر زندگی فردی، گفت: افزایش ترس و اضطراب، انحراف ذهن از موضوع اصلی، چند دسته شدن مردم، اعتماد کمتر به همدیگر و پایین آمدن بهرهوری از جمله این تاثیرات است.
وی با بیان اینکه شایعه مانند ویروس منتشر میشود، افزود: زودباوری در شبکههای اجتماعی از دلایل اصلی انتشار شایعه است.
این کارشناس ارشد، اعتماد، آرامش، سلامتی، همدلی و امید را از نتایج دنیای بدون شایعه برشمرد و به تشریح دلیل ایجاد، زمان و مکان ایجاد، نحوه پخش و انتشار، علائم و نشانهها و پیشگیری و درمان شایعه پرداخت.
فلاح تکهتکه کردن، بزرگنمایی و مشابهسازی پیام را از روشهای تهیه شایعه عنوان کرد و گفت: بیشتر شایعات با هدف خاصی طراحی میشوند و برخی افراد غیرعلمی به خاطر احساس انتشار علم و برداشت و نتیجهگیری سطحی از مسائل علمی به آن دامن میزنند.
وی افزود: باید از پشت پرده ایجاد شایعات مانند جنگ تجاری و بهتر دیده شدن، آگاهی کسب کرد تا با آن به مقابله پرداخت.
این کارشناس ارشد، فضای مجازی را بستر مناسبی برای انتشار شایعه برشمرد و گفت: داشتن یک ایده ساده، هویت نامعلوم، قدرت انتشار بسیار سریع و هر گیرنده یک فرستنده بودن فضای مجازی باعث شده این بستر به افزایش شایعات کمک شایانی کند.
فلاح ابهام در اطلاعات موجود و اهمیت موضوع برای مردم را قدرت شایعه عنوان کرد و افزود: اشتیاق به کسب خبر و دسترسی نداشتن به اطلاعات مطمئن، آمادگی پذیرش شایعه را در بین مردم بیشتر میکند.
وی در پایان به روشهای مقابله با شایعه و انتشار اخبار جعلی پرداخت و گفت: با شناسایی و استفاده از منابع معتبر خبری میتوان زنجیره انتشار شایعه را قطع کرد.
دیدگاهتان را بنویسید