فولوتوس

بلوتوس یا فولوتوس
داستان رشد تکنولوژی که همیشه جلوتر از دانش آدم های روی زمین حرکت می کنه و به روز موندن تو دانش تکنولوژی کار خیلی سختیه … به این داستان واقعی که برای خودم پیش اومده توجه کنید :
اواسط سال 1380، فروشگاه موبایل داشتم، در دورانی که آخرین فناوری ارتباط بین گوشیهای موبایل فقط بلوتوث بود، و هنوز پای اینترنت به گوشیها باز نشده بود. بلوتوث نهایتا 10 متر برد دارد و معمولا برای ارتباط دستگاههای یک اتاق کاربرد داشته و دارد . در همان دوران فردی به من مراجعه کرد و برای این که بتواند از یک امکان خاص در گوشی خود استفاده کند، راهنمایی خواست؛ پیامکی را که برایش ارسال شده بود آورد و گفت:«آقا ببین می تونی اینو که می گه روشن کنی؟» متن پیامک این بود: «سلام داداش جان. جاتون خالی الان توی صحن حرم امام رضا (ع) نشستیم و دعاگوی شما هستیم. فولوتوسُ روشن کن تا عکسها رو بفرستم.»
یک لحظه سکوت حاکم شد و ثانیهای بعد، من که نتوانستم جلوی خندهام را بگیرم، بلند بلند خندیدم. من، اون آقا، مشهد، اینجا، فلوتوس …
این خنده، گاهی از املای با نمک بلوتوث بود و گاهی به انتظار بی جای مشتری از فناوری که میخواست عکسها را توسط گوشی موبایل از راه دور برای برادرش ارسال کند؛ آن زمان ارسال فایل و عکس فقط از طریق ایمیل ممکن بود و نیاز به وجود رایانه شخصی و یا حضور در کافی نت داشت. برای من که در بازار تکنولوژی فعالیت داشتم، باورچنین امکانی که مدتی بعد یک موضوع عادی به حساب میآمد، مضحکانه به نظر میرسید و مطمئناً در آیندهی خیلی نزدیک فناوریها اتفاقاتی اعجاب انگیز را رقم خواهند زد.
از تکنولوژی جا مونده
کمتر از 10 سال بعد از آن، که شبکه موبایلی کشور، به شبکه سلولی نسل سوم موسوم به 3g ارتقاء یافت.(اوایل دهه 90 ) به این ترتیب، فناوری برگ دیگری از شگفتانههای خود را رو کرد و این راهی بود برای حضور با نفوذ بیشتر اینترنت در میان کاربران. تا قبل از این، اینترنت معمولا ابزاری برای افراد دانشگاهی و با سواد جامعه تلقی میشد، که بیشترین کاربردش جستوجوی تحقیق در مورد موضوعات متنوع درسی و مرور اخبار بود.
اندروید وارد می شود
هر چند اواخر دهه 80 با فراگیر شدن سیستم عامل اندروید در تلفنهای همراه (اندروید طوری طراحی شده بود کاربران خودش را به سمت اینترنت سوق میداد) و اضافه شدن فناوری “wifi” ، تقاضای اتصال به اینترنت افزایش یافت. اما دو یا سه سال بعد پس از ورود اینترنت پرسرعت به گوشی موبایل، نیاز به پیوستن افراد به این شبکه گسترده جهانی بیش از پیش مهم شده بود؛ درهمین زمان بود که پیامرسانهای موبایلی پا به عرصهی فناوری گذاشتند.
اولین پیام رسان محبوب ایرانی ها
“وایبر” اولین پیامرسان فوری بود که مخاطبین زیادی در ایران پیدا کرد. آن زمان تغییر شغل داده و کارمند شرکت مخابرات بودم. اما معمولاُ، بعد ازظهرها وقت خود را در کنار همکاران سابقم در بازار موبایل میگذراندم. در آن روزها به وضوح شاهد تقاضای مردم به سمت تکنولوژی بودم؛ از جمله این که “وایبر” جز اصلیترین و جذابترین اپلیکیشنهای مورد درخواست مشتریها بود،مشتریهایی از همهی قشرها؛ هم خواص و فرهیختگان و هم مردم عادی جامعه.
بسته اینترنتی
هرگز آن مشتری را فراموش نخواهم کرد که جهت خرید بسته اینترنتی مراجعه کرده بود. و با نگاه خود، به دنبال بستهای فیزیکی در قفسهها میگشت. به همین ترتیب، فناوری اینترنت بدون آموزش و فرهنگ سازی، با همین شدت و سرعت عمومیت پیدا کرد.
نا بلد مجازی
در شرکت مخابرات، که کارشناس امنیت فناوری اطلاعات و شبکه بودم. و برای اطلاع رسانیهای امنیتی کاربران، جهت افزایش ایمنی شبکه شرکت، پوستر طراحی میکردم. که در اتوماسیون اداری برای همه ارسال می شد، روزی یکی از همکاران واحدهای دیگر وقتی مرا دید با حالت گلایه و شکایت به سمت من آمد و گفت:« آقا چرا اطلاع رسانی نمیکنید: که وقتی توی وایبر یک پیامی رو میفرستیم، همه میبینند؟!!»
ظاهراً در گروه وایبری اقوام، پیامی خصوصی برای همسرش را ارسال کرده و بازخورد نامناسبی دریافت کرده بود! از آن جا که تحت فشار روانی آن موضوع قرار داشت، مرا مقصر میدانست. او بدون آموزش وارد فضای مجازی شده بود و به این شکل زیان دیده بود.
بنابراین متوجه شدیم که تکنولوژی با سرعتی غیر قابل باور و نفوذ پذیری بالا در حال تغییر زندگی بشری است. و حداقل در مورد فناوریهای جدید تلفن همراه، میتوان گفت که با وجود تحریمها، جدیدترین فناوریها بلافاصله پس از رونمایی در سطح جهانی، به سرعت در کشور ما نیز عرضه میشوند. به عنوان نمونه میتوان به صفهای طولانی مردم جهت خرید گوشیهای جدید شرکت “اپل” (iPhone) و “سامسونگ” اشاره کرد.
خواب تکنولوژی برای بشر :
به راستی سال آینده تکنولوژی چه خوابی برایمان دیده؟!
آیا انتخابمان این است که همانند گذشته بدون آگاهی وارد بازی فناوریهای نوین بشویم؟
آیا هنوز هم اجازه میدهیم به جای این که فناوریها ابزار ما باشند، ما بردهی تکنولوژی باشیم؟
در ادامه با ما مجموعه مقالات و محتواهای سایت ما همراه باشید. تا روشها، تمرینها و تکنیکهایی را بررسی کنیم که تکنولوژی را درست، اصولی و در راستای اهداف زندگیمان استفاده کنیم. شعار مجموعه عالی فناور هم همین نکته را به ما یادآوری می کند: ” فناوری را هوشمندانه به خدمت بگیر “
دیدگاهتان را بنویسید